Pentru începători este important să realizeze că Biblia nu este o carte obişnuită care se citeşte uşor din scoarţă în scoarţă. De fapt ea este o bibliotecă sau o colecţie de cărţi scrise de autori diferiţi, în limbi diferite, de-a lungul a 1500 de ani. Martin Luter a afirmat că Biblia este “leagănul lui Hristos”, deoarece toată istoria şi profeţia bibliei arată în cele din urmă spre Isus. Prin urmare, orice primă lectură a Bibliei ar trebui să înceapă cu Evangheliile. Evanghelia după Marcu este uşor şi repede de citit şi de aceea este un punct bun de pornire. Apoi poţi continua cu Evanghelia după Ioan, care se focalizează asupra pretenţiilor lui Isus despre cine este El. Marcu ne spune despre ce a făcut Isus, în timp ce Ioan ne vorbeşte despre ce a predicat şi învăţat Isus şi cine era El. În Ioan găsim unele dintre cele mai uşoare şi clare pasaje, însă şi unele dintre cele mai profunde şi adânci. Citirea Evangheliilor (Matei, Marcu, Luca, Ioan) vă va familiariza cu viaţa şi lucrarea lui Hristos.

După aceea puteţi citi câteva Epistole (Romani, Efeseni, Filipeni). Ele ne învaţă despre cum să ne trăim viaţa într-un mod care Îl onorează pe Dumnezeu. Când începeţi să citiţi Vechiul Testament, citiţi cartea Geneza. Ea ne vorbeşte despre cum a creat Dumnezeu lumea şi cum a căzut omenirea în păcat, precum şi despre efectele păcatului asupra lumii. Exod, Levitic, Numeri şi Deuteronom pot fi mai greu de citit pentru că ne introduc în toate legile după care Dumnezeu a vrut ca evreii să trăiască. Deşi nu ar trebui să eviţi aceste cărţi, totuşi poate este mai bine să le laşi pentru mai târziu. În orice caz, încearcă să nu te împotmoleşti în ele. Citeşte cartea Iosua şi până la Cronici pentru a avea o imagine bună despre istoria lui Israel. Lectura Psalmilor şi până la Cântarea Cântărilor iţi va oferi o impresie despre poezia şi înţelepciunea evreiască. Cărţile profetice de la Isaia şi până la Maleahi pot fi greu de citit şi înţeles. Nu uita, cheia înţelegerii Bibliei este să-L rogi pe Dumnezeu pentru înţelepciune (Iacov 1:5). Dumnezeu este autorul Bibliei şi El doreşte să înţelegi Cuvântul Său.

Este important să ştii că nu orice cititor al Bibliei va avea succes în studierea ei. Doar aceia cu “calificări” necesare pentru studierea Cuvântului pot face acest lucru cu binecuvântarea lui Dumnezeu:

Eşti mântuit prin credinţa în Isus Hristos (1 Corinteni 2:14-16)?
Eşti flămând după Cuvântul lui Dumnezeu (1 Petru 2:2)?
Studiezi serios Cuvântul lui Dumnezeu (Faptele Apostolilor 17:11)?

Dacă ai răspuns “da” la toate aceste trei întrebări, poţi fi sigur că Dumnezeu îţi va binecuvânta eforturile de a-L cunoaşte pe El şi Cuvântul Său, indiferent de unde începi şi ce metodă de studiu ai. Dacă nu eşti sigur că eşti creştin, adică nu eşti încă mântuit prin credinţa în Hristos şi nu ai Duhul Sfânt în tine, îţi va fi imposibil să înţelegi semnificaţia cuvintelor din Scriptură. Adevărul Bibliei este ascuns de cei care n-au ajuns la credinţa în Hristos, însă el este viaţă pentru cei care cred (1 Corinteni 2:13-14; Ioan 6:63).

 

sursa: http://www.gotquestions.org/Romana/Incepe-citesti-Biblia.html

BLOG - FEMEIA CRESTINA

"Femeia înţeleaptă îşi zideşte casa,
iar femeia nebună o dărâmă
cu înseşi mâinile ei."
Proverbe 14:1

Facebook

Calatoria lunga

calatoria-lunga

Viata este o calatorie. Va veni clipa cand aceasta calatorie se va sfarsi fie in Rai, fie in Iad. Tu stii in ce directie mergi?

De ce plange Maria?

de ce plange Maria

Saraca Maria...inima ei este ranita chiar de catre cei care spun ca o iubesc. Stii tu de ce?

Creator sau mincinos


Cum a inceput lumea, cum a intrat pacatul in lume si de ce trebuie sa ne incredem in Domnul Isus Hristos.

Probleme cu inima

probleme-cu-inima

Toti ne nastem cu probleme la inima. Inima este mai mult decat muschi, vase de sange, nervi si tesuturi. Ti-ai verificat inima in ultimul timp?