Răspuns: Este foarte important să vedem ce înseamnă cuvântul gelos și cum este folosit el. Cum a fost folosit în Exod 20:5 să descrie pe Dumnezeu, e diferit de felul cum e folosit in Galateni 5:20 să descrie păcatul geloziei. Când noi folosim cuvântul gelos, noi îl folosim cu înțelesul de invidie pe cineva care are ceva ceea ce noi nu avem. Cineva poate fi gelos sau invidios pe altcineva pentru că are o mașină sau o casă frumoasă (lucruri materiale). Sau cineva poate fi gelos sau invidios pe altcineva din cauza dotării cu anumite talente care le are acea persoană (talente sportive). Un alt exemplu pot fi aceia care sunt geloși sau invidioși pe alții pentru felul cum arată fizic, pentru frumusețea lor.

Când ne uităm la acest verset, ne dăm seama că Dumnezeu nu este gelos sau invidios pe cineva care are un lucru pe care El și l-ar dori, dar nu-l are. Exod 20:4-5 spune, "Să nu-ți faci chip cioplit, nici vre-o înfățișare a lucrurilor cari sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor, și să nu le slujești; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos…” Observați că în acest verset ni se spune că Dumnezeu este gelos, când ceva care-I aparține Lui se dă altuia.

În aceste versete, Dumnezeu vorbește despre oameni care-și fac idoli și se pleacă în închinare înaintea lor, în loc să aducă Domnului închinarea pe care doar El singur o merită. Dumnezeu ține mult la închinarea și slujirea care Îi aparțin. Este păcat (așa cum Dumnezeu ne spune în această poruncă) să ne închinăm altcuiva sau să slujim pe altcineva în afară de Dumnezeu. In concluzie, este păcat când dorim, sau suntem invidioși sau geloși pe cineva care are ceva ce noi nu avem. Este cu totul alt înțeles când folosim cuvântul gelos cu referință la Dumnezeu că este gelos. El este gelos pentru ce-I aparține Lui; închinarea și slujirea sunt ale Lui și trebuie date doar Lui.

Poate că un exemplu din viața de toate zilele ne ajută să înțelegem această diferență. Dacă un bărbat vede pe un alt bărbat cochetând cu soția lui, acesta are dreptul să fie gelos pentru că doar el are dreptul să cocheteze cu soția lui. Acest tip de gelozie nu este păcat, ci mai degrabă este potrivit și necesar. A fi gelos pentru un lucru care-i al tău este corect și bine. Gelozia devine păcat când este dorința după ceva care nu-i al tău. Onorarea, închinarea și lauda, aparțin numai Lui Dumnezeu, deoarece El singur este vrednic de ele! De aceea Dumnezeu este corect în a fi gelos când închinarea, onorarea, lauda și adorarea sunt aduse idolilor. Aceasta este gelozia despre care vorbește Apostolul Pavel în 2 Corinteni 11:2, "Sunt gelos de voi cu o gelozie după voia Lui Dumnezeu..."

 

sursa: http://www.gotquestions.org/Romana/gelos-Dumnezeu.html

BLOG - FEMEIA CRESTINA

"Femeia înţeleaptă îşi zideşte casa,
iar femeia nebună o dărâmă
cu înseşi mâinile ei."
Proverbe 14:1

Facebook

Calatoria lunga

calatoria-lunga

Viata este o calatorie. Va veni clipa cand aceasta calatorie se va sfarsi fie in Rai, fie in Iad. Tu stii in ce directie mergi?

De ce plange Maria?

de ce plange Maria

Saraca Maria...inima ei este ranita chiar de catre cei care spun ca o iubesc. Stii tu de ce?

Creator sau mincinos


Cum a inceput lumea, cum a intrat pacatul in lume si de ce trebuie sa ne incredem in Domnul Isus Hristos.

Probleme cu inima

probleme-cu-inima

Toti ne nastem cu probleme la inima. Inima este mai mult decat muschi, vase de sange, nervi si tesuturi. Ti-ai verificat inima in ultimul timp?